Joyce Eijkhout & Barbara Röling

De keuken begint een danszaal te worden en het is nog maar net begonnen.


Joyce Eijkhout (1968) studeerde in 1997 af aan kunstacademie Minerva te Groningen.
Voor haar meest recente schilderijen nam zij het idee `situaties aan de keukentafel’ als uitgangspunt, gegoten in een jaren '50 jasje.
Al werkende bleek dit thema veel te beperkt, Eijkhout kreeg zin om juist de beweging uit die keuken, richting andere locaties te schilderen.
Hierdoor ontstonden er doeken waarop meiden zich klaar maken voor de nacht. Het gaat over losbreken, dansen met het zelf. Verleiding, verlangen, lust, sex en erotiek, alles komt langs. De doeken zijn van een relatief groot formaat en dat in een tijd waarin klein werk toegankelijker is. Het recente werk ervaart Eijkhout zelf als een soort klassiek thema, wat volgens haar vraagt om groot formaat. De komende maanden zal zij zich op andere grote en historisch bestaande thema’s storten, zoals het vlot van Medusa.
Juist die drang naar vernieuwing maakt Joyce Eijkhout zo’n interessante kunstenaar. Telkens weer daagt zij zichzelf uit om op zoek te gaan naar het onbekende. Een constante factor is haar perfecte techniek. Voor deze laatste serie werkte Eijkhout veel ton-sur-ton.

Barbara Röling exposeert tijdens deze expositie haar bijzondere keramiek. Barbara Röling (1970, Amsterdam, Hogeschool voor de kunsten Constantijn Huygens Kampen, Gerrit Rietveld Academie Amsterdam): 'Transformatie speelt een grote rol bij al mijn werk. Door een scala aan vormen (readymades en eigen vormen) af te gieten, en ze op verschillende manieren te versnijden / assembleren, creëer ik nieuwe vormen vanuit dezelfde basisvorm.

Het spannende voor mij hiervan is dat je zeer herkenbare vormen totaal onherkenbaar kan maken, b.v. kerstballen in het kasteel van Doornroosje en opgeblazen condooms als wolken in de geboorte van het drieluik. Ook herkenbare readymades, die ik in mijn werk gebruik creëren voor mij een spanningsveld, mede doordat je op het verkeerde been wordt gezet omdat de oorspronkelijke functie verloren is gegaan en ze een nieuw leven gaan leiden. Op deze manier worden wegwerpartikelen e.d. een (on)herkenbaar tweede leven gegund. Voor mij werkt het zeer inspirerend om rond te dwalen in andere landen met verschillende culturen. Het liefst die landen die in tijd, ruimte en mentaliteit ver van ons verwijderd zijn.

Tijdens deze reizen doe ik op verschillende manieren ideeën op. Door het bekijken van kunst in de ruimste zin van het woord, door voorwerpen die ik meeneem of door emoties / fantasieën die door een bepaalde plek opgeroepen worden.
 

Recensie in Dagblad van het Noorden