Prijs op aanvraag

Biografie kunstenaar

In 1970 nam Jaap Hillenius de beslissing dat hij de rest van zijn leven zou gebruiken voor het ontwikkelen van één schilderij: “een landschap in de zomer: mensen onder een boom aan het water met zonlicht”. De lange weg naar “het meesterwerk” wordt een onderzoek naar de vele facetten van dat landschap: kleur, licht, ritme, beweging, water, gras en bloemen.
Het werk van Jaap Hillenius is niet in te delen bij welke stroming, trend of school dan ook. Jarenlang ontwikkelde hij een geheel eigen bijzonder professionele en unieke stijl van schilderen. Vele van zijn schilderijen zijn in hun kern gebaseerd op een figuratief gegeven; een portret, een persoon, het gras of het water, doch ontstijgen door constante reductie in hun uiteindelijke vormgeving en kleurstelling het oorspronkelijke motief. Hillenius wilde “laten zien wat we niet zien in wat we zien”.
 
Hij schilderde, aquarelleerde en maakte grafiek. Hij heeft vele onderscheidingen gekregen: de Henriëtte Roland Holst-prijs in 1966, de Talensprijs, de Willinck van Collem-prijs, de Jeanne Oostingprijs in 1978, enkele reisbeurzen en twee koninklijke subsidies. Zijn werk bevindt zich in vele particuliere collecties en in collecties van musea, het Rijk en het bedrijfsleven.
 
Korte biografie:
1934 Jaap Hillenius wordt geboren in Amsterdam
1952-1957 Opleiding aan de Rijksnormaalschool voor het tekenonderwijs,Amsterdam
1957-1970 Volgens eigen zeggen een “gevoelige expressionist” van figuratieve landschappen, portretten en etsen.
1970 Besluit tot “het meesterwerk”.
1982-1990 Docent schilderen en tekenen aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam.
1999 Jaap Hillenius komt bij een tragisch verkeersongeval om het leven.