Bethany de Forest 2023

Welkom in de wondere wereld van Bethany de Forest. Ze creëert mystieke plekken in de vorm van diorama’s (driedimensionale opstelling waarin een bestaande of mogelijke werkelijkheid wordt getoond) met bestaande, 'gevonden' of zelf vervaardigde materialen. Haar inspiratie haalt ze uit een stad, een landschap, een bijzonder materiaal of een actuele gebeurtenis. In haar werelden staan planten en dieren vaak centraal, als blikvanger in een kleurrijk landschap met een ruig randje. 

Ze bouwt haar ‘set‘ in een grote kijkdoos bedekt met spiegels. Het begint meestal met het letterlijk regenereren van wat ze heeft gezien, maar uiteindelijk laat ze de werkelijkheid los en geeft er haar eigen interpretatie aan, wat resulteert in absurde fantasiewerelden. Prachtige werelden, vervreemdend en humoristisch. Misleidend ook, voorwerpen en materialen zijn niet wat ze lijken te zijn. Van deze zelfgebouwde opstellingen maakt zij in haar atelier fotografische en filmische beelden.

Om deze werelden met de kijker te delen maakte de Forest lange tijd gebruik van Pinhole fotografie. Fotografie zonder lens waarbij het licht dat door een heel klein gaatje naar binnen valt het beeld creëert, tegenwoordig werkt ze ook met een digitale camera (dioramafotografie). Belangrijk gegeven is dat haar films en foto's allemaal zijn gemaakt zonder gebruik te maken van beeldmanipulaties: alles wat u ziet is opgebouwd met basistechnieken.