Prijs op aanvraag

Biografie kunstenaar

Barbara Röling (1970, Amsterdam, Hogeschool voor de kunsten Constantijn Huygens Kampen, Gerrit Rietveld Academie Amsterdam): 'Transformatie speelt een grote rol bij al mijn werk. Door een scala aan vormen (readymades en eigen vormen) af te gieten, en ze op verschillende manieren te versnijden / assembleren, creëer ik nieuwe vormen vanuit dezelfde basisvorm.
Het spannende voor mij hiervan is dat je zeer herkenbare vormen totaal onherkenbaar kan maken, b.v. kerstballen in het kasteel van Doornroosje en opgeblazen condooms als wolken in de geboorte van het drieluik. Ook herkenbare readymades, die ik in mijn werk gebruik creëren voor mij een spanningsveld, mede doordat je op het verkeerde been wordt gezet omdat de oorspronkelijke functie verloren is gegaan en ze een nieuw leven gaan leiden. Op deze manier worden wegwerpartikelen e.d. een (on)herkenbaar tweede leven gegund.
Voor mij werkt het zeer inspirerend om rond te dwalen in andere landen met verschillende culturen. Het liefst die landen die in tijd, ruimte en mentaliteit ver van ons verwijderd zijn.
Tijdens deze reizen doe ik op verschillende manieren ideeën op. Door het bekijken van kunst in de ruimste zin van het woord, door voorwerpen die ik meeneem of door emoties / fantasieën die door een bepaalde plek opgeroepen worden.