Maartje Frenken & Toon Laurense

Toon Laurense is een schilder die het geheim van de verf eer aan doet. Ieder schilderij dat hij maakt biedt opnieuw inzicht in waartoe de verbeelding met verf in staat is. Hij doet dat in directe wisselwerking met de materie: de mens en de verf. Het gaat erom hoe hij de verf in beweging brengt en wat de verf met hem doet. Het maken van het schilderij is het uitvoeren van een bewegingscompositie, een choreografie, die van tevoren niet vaststaat, die niet is uitgeschreven. Zijn schilderijen komen tot stand. Ze worden niet bedacht. Er is hooguit een voorlopig voornemen dat al verandert als de eerste streek voor de ondergrond op het doek wordt gezet. 

Maartje Frenken haalt haar inspiratie uit de omliggende natuur. Ze schildert expressief en intuïtief. `Ik ben echt een poetser. Als ik niet tevreden ben, haal ik gerust een nieuwe laag volledig weg. Ik ga net zo lang door met toevoegen en weghalen totdat ik de twijfel definitief achter me kan laten. Ik ben telkens weer op zoek naar een bepaalde sfeer, een zekere zachtheid. Kleur speelt daarbij een voorname rol.'