Carola Schapals 2023

De hoofdthema’s in Carola Schapals haar schilderijen zijn natuur, landschap en architectuur en de samensmelting daarvan. Ze combineert in haar werk de organische vormen uit de natuur met grafische gecreëerde vormen door de mens (architectuur) waarbij de vergankelijkheid altijd in het voordeel is van de natuur. 

Er is altijd veel mogelijk in de schilderijen van Carola, maar altijd is er die typische Schapals-mystiek die over het schilderij heen hangt. Eerst neemt de kijker het schijnbaar vertrouwde waar, maar bij nader inzien ontdekt hij de subtiele verwarring en onzekerheid in het beeld. De plotseling oplichtende kleurvlekken en diepe schaduwen versterken dit effect en geven de toch al uiterst esthetische beelden meer diepgang.

Haar motieven vindt ze op uitstapjes door de natuur in de directe stedelijke omgeving, op reis, maar ook in botanische tuinen, in de wildernis of in volkstuinen. Ze houdt van de stilte en de uitstraling van deze plaatsen. Terwijl ze in het atelier of op locatie schildert (plein air) schakelt ze stilistisch voortdurend over van concreet naar abstract, van precies beschrijvend naar een intuïtieve registratie. Een werk is pas afgerond wanneer het een bepaalde bevredigende atmosferische dichtheid heeft bereikt.

De expositie loopt van 16 september t/m 21 oktober met een kleine uitloop