Carola Schapals 2019

In het werk van Carola Schapals staat bijvoorbeeld een welhaast verlaten kiosk aan een Berlijnse straatkant centraal. Of er lichten lampions op in een plantsoen tijdens een donkere zomernacht. Of het water kleurt iriserend uit een zwembad bij een strak vormgegeven bungalow. Of een stukje moerasland aan een stadsrand verandert in een groene jungle. Er is veel mogelijk, maar altijd is er die typische Schapals-mystiek die over het schilderij heen hangt. Eerst neemt de kijker het schijnbaar vertrouwde waar, maar bij nader inzien ontdekt hij de subtiele verwarring en onzekerheid in het beeld. De plotseling oplichtende kleurvlekken en diepe schaduwen versterken dit effect en geven de toch al uiterst esthetische beelden meer diepgang. Stilistisch wisselt Schapals moeiteloos tussen naturalisme en abstractie. Zij zet beide stijlen zeer gericht en schijnbaar moeiteloos in, Schapals balanceert op de dunne scheidslijn. Met haar schilderkunst maakt Carola Schapals zich tot een ambitieuze ambassadrice tussen architectuur en natuur. Ze lardeert een gevoel van magie aan het ontstane beeld. In haar werk gebruikt Schapals plaatsen en situaties met een eigen geschiedenis en esthetiek. Kenmerk van deze plekken is dat ze worden bijeen gehouden door de Europese cultuur en natuur. Ze verwerkt de verschillende elementen in haar schilderijen op een dusdanige manier dat bij de kijker een eigen poëtische perspectief ontstaat. 

Een schilderij van Carola Schapals is vooral één ding: sfeervol. De kijker denkt dat hij het weelderige groen kan ruiken, hoort het getjilp van de krekels, voelt het koele vocht op zijn huid. In haar werk weet de kunstenares dit ene moment van verbazing vast te leggen, het moment dat we helemaal bij onszelf zijn. Ze creëert atmosferische en filmische beelden die een enorme rust uitstralen. Je kunt er niet genoeg van krijgen, net zoals Carola niet genoeg van het originele motief kon krijgen.
“Wil hier zijn en blijven: Om hier te zijn, te zitten, te ruiken, te voelen, te genieten… Ik voel me precies goed, precies hier en precies nu”.