Prijs op aanvraag

Biografie kunstenaar

Met een minutieuze precisie schildert of tekent Joop van 't Hoenderdaal (1948, ABK Rotterdam) schalen met fruit, kleurpotloden en kinderspeelgoed. 'Realistisch als een foto' is de eerste indruk van dit werk, maar een ieder die beter kijkt ziet dat er dingen verbeeld worden die niet kloppen. Steeds worden we door de kunstenaar op het verkeerde been gezet.
 
`In 1996 kwam ik op het idee om het stilleven te benaderen alsof je er vanaf ooghoogte tegenaan keek. Ik teken een pot/schaal met daarin meestal 1 stuk fruit, van het fruit laat ik soms veel zien en een andere keer slechts een klein stukje of alleen een takje/steeltje. De afbeelding wordt plat getekend, als bij een technische tekening en ruimtelijk geschilderd met sterke contrasten licht/donker, ik teken dus geen ellipsen en bovendien klopt de verhouding tussen het fruit en de pot/schaal vrijwel nooit. Het geheel ziet er weliswaar realistisch uit maar kan op deze wijze nooit waargenomen worden. Vanuit de stilleven traditie gezien sluit mijn werk meer aan bij de nieuwe zakelijkheid uit 20/30er jaren van de 20ste eeuw dan bij de Hollandse Gouden Eeuw wat bij dit onderwerp gebruikelijk is in de schilderkunst b.v. Henk Helmantel. Of ik werkelijk geslaagd ben in het creëren van een moderne versie van het begrip stilleven laat ik aan de kijker over', aldus Joop van 't Hoenderdaal.
 
Doordat hij meestal met olieverf werkt is geduld een vereiste. Een schilderij bestaat vaak uit zo'n zes lagen en de droogtijd tussen die lagen bedraagt tenminste één week. Van 't Hoenderdaal werkt dan ook aan meerdere doeken tegelijkertijd. Hierbij een overzicht van de kazen die hij onlangs vervaardigde, laat het u smaken.
 
Joop exposeerde in 2013 in de galerie