Prijs op aanvraag

Biografie kunstenaar

Jantien de Boer (1984, Klassieke Academie voor Schilderkunst Groningen) zet in haar schilderijen de tijd even stil. Ze bevriest het moment dat haar aandacht vraagt. Een pasgeboren baby van 13 minuten oud hóór je bijna huilen. De poserende vrouw die haar blik afwendt en even in zichzelf keert, alleen is met haar gedachten, wordt in die verstilling vereeuwigd. 


Maar ook zet ze letterlijk het beeld stil. In haar waterschilderijen, die zich veelal onder het wateroppervlak afspelen, baseert ze zich niet op foto's maar op filmmateriaal. Ze onderzoekt de beweging van haar modellen onder water. De stilte, de rust, de gewichtloosheid en ook de weerstand die het water oproept. Als moderne waternimfen waden, drijven en zinken haar 'waterdames' door zorgvuldig gecomponeerde onderwaterwerelden. Soms is de diepte peilloos duister, een andere keer sprookjesachtig begroeid met fleurige waterplanten.


De schilderijen van Jantien de Boer scheppen een eigen wereld, waarin realiteit en fantasie samensmelten. Het is theater: bedoeld om een ervaring te creëren die binnen komt. Met directe en trefzekere toets brengt zij die ervaring over op het doek.

Getoonde portretten zijn voorbeelden van opdrachten en derhalve niet te koop. De afbeeldingen hebben tot doel de stijl te laten zien waarin de kunstenares haar portretten schildert.