Prijs op aanvraag

Biografie kunstenaar

Harry Arling (1965) begon in 1989 met het bouwen van zijn Sciene Fiction-achtige voertuigen, die een jaar later de naam Kosmotroniks kregen. Harry was altijd al een verwoed modelbouwer, daar stamt het Kosmotroniks idee dan ook vanaf.

Het zijn ruimtelijke objecten (vrijwel altijd voertuigen) die bestaan uit modelbouwonderdelen en afvalmateriaal. De creatie en het uiteindelijke resultaat van de Kosmotroniks is een zeer tijdrovend proces. Het vergt geduld, creativiteit en vakmanschap. In 1991 kreeg hij zijn eerste expositie in Groningen. Al snel volgden exposities door heel Nederland. Ook verzamelaars hebben zijn werk inmiddels opgenomen in hun kunstcollectie.

De Kosmotroniks staan symbool voor een eeuwenoude wens van de mens: het vliegen in de lucht, al dan niet met behulp van een zelf gecreëerd voertuig. Kosmotroniks prikkelen de fantasie en confronteert de mens met de (technische) vooruitgang. De bestuurders van de fantasievoertuigen worden gekenmerkt door lef, kennis en grensoverschrijdend denken. Zij zijn één met het materiaal en zijn zich ervan bewust dat hun presentaties voortkomen uit samenwerken. Het één kan niet zonder het ander. Nadat zij als pioniers het luchtruim hebben verkend geven zij hun opgedane kennis door aan anderen.